Krokiety ryżowe
300 gram ryżu suchego
kostka bulionowa (polecam domowej roboty koncentrat bulionu warzywnego)
cebula
łyżka oliwy z oliwek
mielona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
bułka tarta*
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
Ryż ugotować na miękko z bulionem (ok. 25 minut), wystudzić.
Cebule obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, wsypujemy szczyptę papryki.
Do ryżu dodajemy cebulę, natkę pietruszki, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy, doprawiamy.
Z masy formujemy krokiety, moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krokiety na złoto na średnim ogniu.
*W wersji bezglutenowej należy użyć odpowiedniej bułki tartej.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!