//

Krokiety z kapustą i grzybami

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam krokiety, a raczej wszystko, w czym jest kiszona kapusta :) Obowiązkowy do krokietów jest barszczyk czerwony - najlepszy domowy, na domowym zakwasie, ale wiadomo - nie każdy ma na niego czas, na szczęście kwas na barszcz zrobić można raz na jakiś czas i przechowywać w butelkach. Krokietów nie robi się szybko ani łatwo, kapusta dusi się długo, naleśniki wymagają uwagi, a pieczarki trzeba dość drobno pokroić, ale warto, naprawdę warto je zrobić, chociażby raz lub dwa razy w roku!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
15-20 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


Przepis na 15 - 20 krokietów (w zależności od wielkości):
porcja naleśników (15-20 sztuk)

500g kapusty kiszonej
2 szklanki wody
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g pieczarek
30g suszonych grzybów
sól, pieprz
majeranek, kminek

olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
jajko





Grzyby namoczyć dnia poprzedniego w garnuszku, następnego dnia przepłukać je czystą wodą, zalać w garnuszku, by woda przykryła całość i gotować około 30 minut z 1 łyżeczką soli, odcedzić na sicie i posiekać drobno. Kapustę przełożyć na deskę i posiekać, włozyć do garnka, wlać wodę i dusić – 1 godzinę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, po czym kolejne 30 minut gotować bez przykrycia. Odcedzić kapustę na durszlaku.

W czasie, kiedy kapusta będzie się gotowała, umyć i obrać cebulę, posiekać ją drobno. Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić cebulkę, zeszklić, zestawić z ognia. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać z łupinek i pokroić w drobne słupki, dodać do cebuli, postawić z powrotem na ogniu, przesamżyć. Kiedy pieczarki puszczą sok dodać sól do smaku i czarny, świeżo mielony pieprz, smażyć, aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Zestawić patelnię z ognia, dodać majeranek i kminek do smaku oraz posiekane grzybki.

Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 20 minut, by nabrało mocy, po czym smażyć naleśniki na patelni na rumiano z obydwu stron i odkładać je na talerz – kiedy wszystkie będą usmażone zawinąć całość folią spożywczą i odstawić.

W misce umieścić kapustę i grzyby, wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Naleśniki odwinąć z folii i na każdy nakładać porcję farszu wg uznania i zawijać krokiety w dowolny kształt – w koperty, lub – jak u mnie – w rakietki. Kiedy wszystkie naleśniki będą zawinięte, roztrzepać w misce jajko a na talerzyku umieścić bułkę tartą, na patelni rozgrzać olej. Krokiety maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć do zarumienienia na oleju, usmażone przekładać na chwilę na ręcznik papierowy, by odsiąkły z tłuszczu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety z kapustą i grzybami
  • Krokiety z kapustą i grzybami
  • Krokiety z kapustą i grzybami
  • Krokiety z kapustą i grzybami