Krokiety z kozią brodą i oscypkiem



1 porcja naleśników - ok. 14 sztuk (link poniżej)
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej prażonej (palonej)
300g oscypka (wędzonego lub nie - jak wolisz)
200 koziej brody (siedzunia sosnowego)
2 średniej wielkości, białe cebule
3 łyżki masła
sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Do panierowania:
jajka
bułka tarta
Ponadto:
olej do smażenia
konfitura z aronii lub żurawiny do podania

Naleśniki usmażyć i owinąć folią by nie obsychały.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko, odcedzić i przestudzić. Kozią brodę dokładnie wypłukać, osuszyć i oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, włożyć cebulę i zeszklić, dodać grzyby i smażyć aż puszczona przez nie woda odparuje, zestawić z ognia, wymieszać z kaszą. Oscypka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z kaszą i grzybami i doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki i zwijać krokiety dowolnego kształtu. Każdego krokieta panierować w jajku i bułce i kłaść na rozgrzany olej zawinięciem do dołu, smażyć na złoto, obracając co jakiś czas, aby całe krokiety były rumiane.
Podawać od razu z kubkiem czerwonego barszczu albo z konfiturą z aronii lub żurawiny.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!