Krokiety z mięsem



Podstawa:
20 naleśników - polecam z przepisu poniżej
Nadzienie:
1kg gotowanego mięsa drobiowego (obranego z kości)
2 surowe jaja
1 czerstwa bułka (namoczona w bulionie/rosole)
sól, pieprz do smaku
majeranek świeży lub suszony roztarty w palcach
1 biała cebula, bardzo drobno posiekana
Ponadto:
bułka tarta i roztrzepane jajko do panierowania
olej do smażenia

Mięso z kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nakładką z najszerszymi oczkami, zmielić również bułkę (odcisnąć ją lekko z bulionu). Do mięsa dodać cebulkę, wbić jajka i doprawić do smaku, wyrobić bardzo dokładnie jednolity farsz.
Na każdy naleśnik nakładać nadzienie i zawijać w dowolny, ulubiony sposób, tworząc krokiety*. Po zwinięciu wszystkich krokietów moczyć je w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na średnim ogniu.
Krokiety podawać od razu.
Bazowy przepis na naleśniki:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!