Kruche ciasteczka
500g mąki pszennej poznańskiej
250g masła (83% tł.)
2 żółtka
1 jajko
150g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania
Mąkę z masłem i cukrem pudrem umieścić w misce i posiekać nożem, dodać śmietanę, żółtka i jajko, wszystko wymieszać, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włozyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wałkować ciasto na około 4mm, po czym wycinać z niego kształty. można też formowac małe kulki i rozpłaszczać je. Ciasteczka kłaść na papierze do pieczenia ułożonym na blasze i ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-20 minut, aż będą z wierzchu delikatnie przyrumienione.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!