Kruchy placek z malinami



Kruche ciasto:
100g zimnego masła
2 żółtka
4 łyżki białego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka mąki
Kruszonka:
100g miękkiego masła
180g mąki pszennej
100g białego cukru
Beza:
2 białka z dużych jaj lub 3 z małych
ok. 100g białego cukru
Owoce:
2 szklanki malin
reszta wg uznania: garść jagód lub garść borówek, poziomek, porzeczek

Składniki na kruche ciasto umieścić w misce, dobrze posiekać nożem i zagnieść tylko do momentu, aż składniki się połączą, wstawić do lodówki.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, aż się połączą, uformować kulę lub kilka mniejszych i wstawić do lodówki. Kruszonkę i kruche ciasto chłodzić około 1 godziny.
Nagrzać piekarnik do 175ºC z termoobiegiem góra/dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić na spodzie ciastem i ciasto wyrównać na płaski blat, nakłuć widelcem, posmarować lekko roztrzepanym białkiem (można odjąć odrobinę od porcji na bezę), wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut, po czym wyjąć i na chwilę odstawić. Piekarnika nie wyłączać i nie przestawiać. Ubić pianę z białek na sztywno, a kiedy taka będzie, wsypywać cukier stopniowo – po jednej łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie ciężka, sztywna masa.
Na podpieczonym wcześniej blacie z ciasta rozłożyć owoce równą warstwą, na to wyłożyć bezę (wyrównać wierzch na płasko) i posypać kruszonką, krusząc kule w palcach tak, by cała beza była przykryta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 50 stopni (polecam na chwilę piekarnik uchylić by przestygł) i suszyć 30 minut, upieczone ciasto od razu wyjąć i studzić na kratce.
Ciasto nie musi być chowane do pojemnika – kruche ciasto nie schnie, a trzymane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, po prostu zyskuje na kruchości.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!