Krupnik z podrobami
2 litry wody
2 skrzydełka z kurczaka
garść podrobów (u mnie 2 serduszka i 2 żołądki kurze)
2 łyżeczki soli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
1 średniej wielkości ziemniak
1 duża marchewka
pół cebuli
1 korzeń pietruszki
zielenina - lubczyk, koperek, pietruszka
60g kaszy jęczmiennej - perłowej lub pęczaku
Do garnka wlać wodę i włożyć umyte mięso, dodać sól i resztę przypraw oraz pół cebuli, zagotowac i trzymać na mniejszym ogniu jeszcze 20 minut.
Cebulę wyjąć. Marchew, pietruszkę i ziemniaka umyć, obrać z łupinek. Marchew i pietruszkę pokroić w kawałki lub zetrzec na tarce o grubych oczkach, ziemniaka pokroić w drobną kostkę. Do zupy dodać kaszę, zamieszać i dodać warzywa, gotować na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dodać zieleninę – 2 łyżki posiekanego koperku, łyżkę posiekanej natki pietruszki i szczyptę otartego lubczyku suszonego. Doprawić dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Można też zrobić krupnik z gotowego rosołu i mięsa, wystarczy czysty rosół zagrzać, dodać pokrojone ziemniaki i kaszę i gotować 15 minut, aż zmiękną, a następnie dodać pokrojone (gotowane w rosole) warzywa i świeże zioła, i mięso i całość podgrzewać razem ok. 5 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!