Kukurydziane pancakes
Kolejna, smaczna propozycja pancakes. Tym razem przygotowałam placuszki z mąką kukurydzianą i przyznać muszę, że miały calkiem inny smak, niż poprzednie. Myślę, że będą idealne dla osób, które szukają nowych smaków albo też bardzo lubią mąkę kukurydzianą. Ja swoje placuszki podałam z papają w syropie, którą przywiozłam sobie z Portugalii.
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
310ml maślanki
1 jajko
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
opcjonalnie: 2 łyżki startego na mus jabłka
Suche składniki przesiać ze sobą.
W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem i olejem, wlać maślankę, dodać jabłko i całość wymieszać, połączyć z suchymi składnikami.
Dobrze rozgrzać patelnię i wylewać porcję ciasta o śr. ok. 5 cm. Smażyć z obydwu stron na złoto i podawać z ulubionym dżemem – ja podałam z papają w cukrze.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!