//

Kuleczki Rafaello

Zanim jeszcze założyłam bloga, czyli niespełna trzy lata temu, robiłam te pralinki dosyć często. Nie ukrywam, że jestem miłośniczką kokosa i migdałów, a ta słodka masa łączy w sobie te składniki w jednej, malutkiej kuleczce. Kiedyś robiłam kuleczki Rafaello zupełnie inaczej, dziś mam własną wersję. Dzięki ciasteczkom Amaretti masa zyskała cudownego, migdałowego smaku i aromatu, no i oczywiście migdał w środku jest obowiązkowy! Kuleczki przed podaniem muszą być dobrze schłodzone, by trzymały fason i dobry smak - ciepłe kuleczki wydają się zbyt słodkie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 35 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
30 + chłodzenie


100g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
1 (surowe) jajko ogrzane do temperatury pokojowej
100g ciasteczek Amaretti (ostatecznie może być 100g zwykłych herbatników)
80g wiórków kokosowych + 50g do obtaczania
40 sztuk migdałów w łupinkach





Migdały umieścić w miseczce i sparzyć wrzątkiem, odcedzić po 5 minutach i obrac z łupinek, osuszyć i odstawić.

Jajko dokładnie umyć pod ciepłą wodą i wyparzyć wrzątkiem, osuszyć. Ciasteczka zmiksować na proszek, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski włożyć masło (powinno być bardzo miękkie) i dodać cukier puder, utrzeć całość na puszystą masę. Wbić jajko, ubić i wsypać mieszankę ciasteczkowo-kokosową, zmiksować, masę wygładzić z wierzchu i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Po tym czasie z masy nabierać małe porcje, formować kuleczki, wkładając do środka migdał i obtaczać je w wiórkach kokosowych, gotowe kuleczki schłodzić w lodówce i wyjąć z niej na około 10-15 minut przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kuleczki Rafaello
  • Kuleczki Rafaello