Kuleczki Rafaello
100g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
1 (surowe) jajko ogrzane do temperatury pokojowej
100g ciasteczek Amaretti (ostatecznie może być 100g zwykłych herbatników)
80g wiórków kokosowych + 50g do obtaczania
40 sztuk migdałów w łupinkach
Migdały umieścić w miseczce i sparzyć wrzątkiem, odcedzić po 5 minutach i obrac z łupinek, osuszyć i odstawić.
Jajko dokładnie umyć pod ciepłą wodą i wyparzyć wrzątkiem, osuszyć. Ciasteczka zmiksować na proszek, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski włożyć masło (powinno być bardzo miękkie) i dodać cukier puder, utrzeć całość na puszystą masę. Wbić jajko, ubić i wsypać mieszankę ciasteczkowo-kokosową, zmiksować, masę wygładzić z wierzchu i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie z masy nabierać małe porcje, formować kuleczki, wkładając do środka migdał i obtaczać je w wiórkach kokosowych, gotowe kuleczki schłodzić w lodówce i wyjąć z niej na około 10-15 minut przed podaniem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!