//

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane to świetny dodatek do różnych dań, mogą być fajną alternatywą dla ziemniaków z wody lub pieczonych z czosnkiem. Kiedyś kupowałam takie kulki mrożone, ale jak spróbowałam tych, to obiecała sobie, że nigdy więcej takich kupnych nie zjem, bo po prostu okazują się być niesmaczne. Takie kuleczki w domu robi się bardzo szybko i łatwo, nie ma z nimi dużo bałaganu, a smakują wybornie, polecam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 36 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
45


400g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
50g mąki pszennej
czubryca czerwona (lub inne przyprawy i sól, dowolnie dobrane)
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia





Ziamniaki przepuścić przez praskę i dodać do nich przyprawy i mąkę, wyrobić bardzo dokładnie jednolite, nieklejące ciasto. Z cista uformować wałek, podzielić go na 4 części. Z każdego wałka uformować mniejsze wałeczki i kroić na 9 części. Bułkę tartą umieścić w misce.

Nalać do garnka olej (tak aby jego wysokość sięgnęła około 5 centymetrów) i rozgrzać.

Z każdego kawałka masy formować kuleczki równego kształtu i wszystkie obtoczyć w bułce tartej. Kiedy wszystkie kuleczki będą zapanierowane smażyć je partiami w bardzo rozgrzanym oleju na rumiano – około 10 minut. Usmażone wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, podawać gorące.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kuleczki ziemniaczane
  • Kuleczki ziemniaczane