Kuleczki ziemniaczane
400g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
50g mąki pszennej
czubryca czerwona (lub inne przyprawy i sól, dowolnie dobrane)
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Ziamniaki przepuścić przez praskę i dodać do nich przyprawy i mąkę, wyrobić bardzo dokładnie jednolite, nieklejące ciasto. Z cista uformować wałek, podzielić go na 4 części. Z każdego wałka uformować mniejsze wałeczki i kroić na 9 części. Bułkę tartą umieścić w misce.
Nalać do garnka olej (tak aby jego wysokość sięgnęła około 5 centymetrów) i rozgrzać.
Z każdego kawałka masy formować kuleczki równego kształtu i wszystkie obtoczyć w bułce tartej. Kiedy wszystkie kuleczki będą zapanierowane smażyć je partiami w bardzo rozgrzanym oleju na rumiano – około 10 minut. Usmażone wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, podawać gorące.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!