//

Kulki serowe w ziołach

Przekąski na jeden kęs zawsze są mile widziane na imprezowym stole, a jeszcze lepiej, kiedy można je zrobić w dosłownie kilka minut i z użyciem kilku prostych składników. Takie są właśnie te kuleczki, możecie obtaczać je dowolnie - w posypkach, które tu pokazałam, ale też w ostrej papryce, w ziarenkach słonecznika, w siemieniu lnianym, co Wam wyobraźnia tylko podpowie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


250g twarogu w kostce (takiego z pergaminu)

2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony, czarny pieprz do smaku

2 łyżki: posiekanego koperku, posiekanej natki pietruszki, posiekanego szczypiorku
2 łyżki wędzonej lub zwykłej słodkiej papryki w proszku
50g drobno posiekanych orzechów





Twaróg wymieszać w misce z solą i pieprze, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać. Nabierać łyżeczką porcje sera, dłonią formować kuleczki – ok. 2-2,5 cm średnicy. Każdą kuleczkę obtaczać w posiekanych ziołach, papryce albo w posiekanych orzechach.

Kuleczki ułożyć na talerzu lub tacy lub tak, jak ja – ułożyć je w małych papilotkach do pralinek. Schłodzić przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kulki serowe w ziołach
  • Kulki serowe w ziołach