Kurczak pieczony z warzywami
2 ćwiartki z kurczaka
ostra papryka suszona
zioła prowansalskie
sól i pieprz czarny
olej
1 młoda cukinia
2-3 marchewki
250g pieczarek (waga przed obraniem)
2 łyżki masła
2 szalotki (lub 1 biała cebula)
pieprz, sól i zioła prowansalskie do smaku
Kurczaka podzielić na uda i podudzia, posmarować olejem i oprószyć przyprawami, dobrze natrzeć nimi mięso z każdej strony, włożyć do pojemnika na kilka godzin lub całą noc. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki, by się ogrzało.
Warzywa umyć, marchewki i cebulę obrać, odłożyć. Pieczarkom odkroić nóżki, wyrzucić, na patelni rozgrzać masło, włożyć pieczarki, oprószyć solą i smażyć, aż zmiękną, przełożyć do miski. Cukinię i marchew pokroić w grube plastry, cebule na ćwiartki, wymieszać w misce z pieczarkami i przyprawami. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Kurczaka obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony i ułożyć na warzywach. Wstawić całość do piekarnika i piec ok. 45-60 minut, aż kurczak dobrze się zarumieni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!