Kurczak tikka masala
Kurczak i marynata:
500g piersi kurczaka
150g jogurtu naturalnego lub typu greckiego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
po 1 łyżeczce: mielonego cynamonu, imbiru, ostrej papryki i kuminu
1/2 łyżeczki soli
Sos:
500-700 ml passaty pomidorowej (w zależności jakie opakowanie kupicie, może być mniej albo więcej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła (może być klarowane)
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kuminu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek śmietanki kremówki 18%
Do podania:
ryż ugotowany na sypko
jogurt naturalny lub typu greckiego
Kurczaka pokroić w kostkę 2×2 cm. W misce wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami marynaty, włożyć kurczaka, dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć na 1 godzinę przed smażeniem i ręcznikiem papierowym usunąć nadmiar marynaty. Kawałki kurczaka nadziać na patyki do szaszłyków i usmażyć na suchej patelni grillowej na złoty kolor, usmażonego zdjąć z patyków.
W głębokim patelni rozgrzać masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszklić i wsypać przyprawy (oprócz soli i cukru), mieszać a po minucie wlać passatę, dodać resztę przypraw i ocet winny, gotować pod przykryciem przez 10 minut, czasem zamieszać. Włożyć kurczaka do sosu i na średnim ogniu pod przykryciem, gotować jeszcze 10-15 minut. Na końcu wlać śmietankę i zamieszać.
Podawać od razu z ryżem ugotowanym na sypko (ja ugotowałam ryż jaśminowy z szafranem) i jogurtem naturalnym. Można też podać chlebki naan.
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!