Kurczak w sosie z migdałami
Przepis stworzyłam w potrzebie, w potrzebie zjedzenia czegoś innego, niż kurczak z ryżem, czy grillowana pierś. Smak jest niepowtarzalny, a na pewno najlepszym doznaniem są płatki migdałowe, które chrupią, zaraz obok soczystego i miękkiego kurczaczka :) Ten delikatny w smaku sos, na pewno przypadnie do gustu najmłodszym stołownikom.
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40
2 ćwiartki z kurczaka
1l bulionu (wywaru, może być też woda i DOMOWA kostka rosołowa)
100ml śmietanki 12%
3 łyżki mąki pszennej
Mała paczka płatków migdałowych (80g)
Mięso opłukać pod zimną wodą, obgotować w wywarze – ok. 40 minut od momentu zawrzenia wody, na średnim ogniu.
Mąkę rozetrzeć spodem łyżki ze śmietanką tak, by nie było grudek i wlać chochelkę gorącego wywaru, wymieszać. Całość wlać do garnka z mięsem i podgrzewać aż sos zgęstnieje i straci smak mąki, w międzyczasie dodać płatki migdałowe i jeszcze chwilę podgrzewać.
Danie podać można z ziemniakami, ale też z kopytkami, kluskami śląskimi, ryżem, etc.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!