//

Labneh – delikatny serek z jogurtu

Labneh to zdecydowanie mój ulubiony, kremowy serek naturalny. Robię go bardzo często, najczęściej do naleśników. Chociaż przyznam, że najbardziej smakuje mi tak, jak na zdjęciu - z miodem i pistacjami :). Labneh, czyli serek z odcedzanego jogurtu, jest bardzo popularny w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest niezwykle delikatny i łagodny, chociaż można dodać do niego przeróżne zioła lub uformować z niego kulki i umieścić w czosnkowej oliwie - zawsze będzie pyszny!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 250 g
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 duży jogurt typu greckiego
opcjonalnie: sól, cukier lub suszone zioła

2 duże kompresy z gazy 10x10 cm





Gazę rozłożyć i oba kawałki położyć na sicie na krzyż. Sito postawić na misce lub innym naczyniu. Na gazę wyłożyć ser, następnie zwinąć boki gazy do siebie i związać na górze.

Umieścić sakiewkę z jogurtem w wysokim naczyniu (zobacz zdjęcie poniżej) i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.
Po tym czasie serek ostrożnie wyjąć z gazy i przełożyć do innego naczynia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Labneh – delikatny serek z jogurtu
  • Labneh – delikatny serek z jogurtu