//

Łazanki

No i stało się, dojechałam do domu, cała, zdrowa i gotowa do roboty, już mam w planie piernikowe cudeńka :) Ponadto policzyłam przepisy na swoim blogu i wyszło, że ten jest 241 z kolei, nie sądziłam, że jest ich aż tyle! :) Dzisiaj więc łazanki. Lubicie? Ja wręcz uwielbiam. Łazanki to jedno z tych dań, które mogłabym jeść bez końca, a najbardziej smakują mi nie takie świezo zrobione, ale odgrzewane, dnia następnego. Ja nie wyobrażam sobie, by w moich łazankach brakowało któregoś z tych składników, ale wiem, że niektórzy robią je np. z kiszonej kapusty. Pomysł na ich zrobienie podsunęła mi moja mamusia, która powiedziała, że po co wyrzucać resztę kapusty, która pozostała po robieniu gołąbków, skoro mogę ją przetworzyć w łazanki. Wyszla pychotka, a przepis tworzyłam rzecz jasna na oko :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


350g kapusty słodkiej
450g nieobranych pieczarek
100g szynki
sól, pieprz, kminek
3 łyżki masła
250g suchego makaronu łazanki





Makaron ugotować al dente, odcedzić całkowicie z wody i zostawić na sicie pod przykryciem.

Masło włożyć do dużego garnka i rozpuścić. Kapustę pokroić w płaską kostkę (1,5×1,5cm), włożyć do garnka z masłem i dusić, aż lekko zmięknie.

Pieczarku umyć, obrać z ogonków i łupinek, pokroić w plasterki i dodać do kapusty, dusić wszytsko razem, aż sok z pieczarek odparuje. Dodać pokrojoną w płatki szynkę i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na sam koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łazanki