Lemoniada pomarańczowa
2 cytryny z cienką skórką
2 słodkie pomarańcze
50-100g cukru pudru (w zależności, jak słodkie napoje lubimy)
50g kostek lodu
200ml wody + do uzupełnienia ok. 800ml
Owoce umyć, obrać nożem ze skórki aż do owocu, skórki wyrzucić, a cały miąższ włożyć (nie wybierać go z błonek) do naczynia miksującego, dodac cukier puder, kostki lodu i 200ml wody (może być gazowana) – zmiksować – 30 s., obr. Turbo.
Po tym czasie przecedzić lemoniadę przez sito, przelać do dzbanka i uzupełnić wodą zwykłą lub gazowaną. Podawać schłodzoną!
Lemoniadę można wykonać też w zwykłym blenderze z funkcją kruszenia lodu – tj. musi mieć dużą moc, by wytrzymał kruszenie twardych kostek, Thermomix radzi sobie z takimi zawdonikami bez problemów.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!