Leniwe kluseczki dyniowe
130g twarogu (jak zwykle użyłam półtłustego)
100g upieczonej dyni
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
1 surowe żółtko
Twaróg przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dynię jednokronie, wymieszać w misce – dodać szczyptę soli, wsypać mąke i dodać żółtko, całość wymieszać na gładką masę.
W garnku zagotować osoloną wodę, poczekać, aż zacznie wrzeć. Małą łyżeczką nabierać kształtne porcje masy (nieduże, bo kluski pęcznieją w czasie gotowania), robić tak do wyczerpania masy, zamieszać i gotować 7 minut od spłynięcia ostatniej kluseczki na powierzchnię.
Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową do lodowatej wody i od razu przełożyć na talerze, polecam oprószone cukrem i polane bułką tartą zrobioną na masełku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!