Likier kajmakowy
W kajmaku zakochałam się jakieś dwa lata temu, w wakacje, w Zakopanem, do tego stopnia, że od razu kupiłam dwa słoiczki. Kajmak to taka delikatna, aksamitna, kremowa masa, lekko klejąca, ale niesamowicie słodka, wszak to cukier i mleko. Wcześniej z tego kajmaku robiłam ciasto Snickers - z mięciutkim biszkoptem, z polewą kajmakową z chrupiącymi orzeszkami. Do przygotowania tego likieru użyłam Kajmaku - Tradycyjnego Kremu Mlecznego - firmy Polder . Kajmak ten jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Likier wyszedł mocny, ale wbrew pozorom nie był mocno słodki - a porcja, jaką tu podaję wystarczy na jedno posiedzenie :) Wpis z lokowaniem produktu.
Ilość porcji:
ok. 300ml
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10
150g kajmaku
150ml likieru Amaretto (lub innego o wyrazistym smaku)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!