//

Likier kawowy

Likier kawowy to prezent, który przygotowałam na prezent świąteczny dla mojej Mamusi. Lubi likiery, domowe nalewki, lubi kawę, więc pomyślałam, że zrobię delikatny likier. Jak zwykle improwizowałam, dodając po trochu składniki, by uzyskać idealny, aksamitny smak. Smak został uzyskany i wiem, że chętnie zrobię też porcyjkę dla siebie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 500ml
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


puszka niesłodzonego mleczka skondensowanego (410g netto)
150ml bardzo mocnej kawy z ekspresu
6 łyżek białego lub trzcinowgo cukru
1 czubata lyżka kawy rozpuszczalnej
200ml krupniku lub innej wódki





Gorącą kawę wymieszać z cukrem i kawą rozpuszczalną, aż cukier się rozpuści.

Wlać do dużej miski mleczko skondensowane, wódkę i kawę, bardzo dokładnie i energicznie wymieszać. Przelać gotową mieszankę do butelki lub karafki, można schłodzić przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Likier kawowy