Lody kokosowe
400 ml mleczka kokosowego
90g cukru
opcjonalnie: 1 laska wanilii
3 żółtka
300ml słodkiej śmietanki 30%
40g wiórków kokosowych (w miarę drobnych)
szczypta soli
Do rondla wlać 200ml śmietanki i mleczko, dodać ziarenka wydrążone z wanilii i wydrążoną laskę, cukier i szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia, wystudzić i wyjąć laskę wanilii.
Kiedy masa wystygnie, żółtka ubić na jasną, puszystą masę, a następnie stopniowo wlewać masę mleczną, mieszając drewnianą łyżką (żeby płyn się nie spienił). Wlać całość z powrotem do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając, aż masa zacznie gęstnieć – nie za długo, ponieważ przegrzanie masy zwarzy jajka.
Do miski wlać pozostałe 100ml słodkiej śmietanki i gorącą, mleczną masę, całość dokładnie wymieszać, po wystudzeniu wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
Po schłodzeniu przygotować maszynkę do lodów i użyć ją wg instrukcji – te lody kręciły się około 30 minut, a masa podwoiła objętość. Przygotowane lody podawać od razu lub przełożyć do naczynia i od razu wstawić do zamrażarki – chłodzić przynajmniej 2-4 godzin, co jakiś czas je zamieszać.
Moje uwagi:
1. Dzień, a najlepiej dwa przed przygotowaniem lodów, należy wstawić misę maszynki do lodów do zamrażarki (owiniętą woreczkiem foliowym).
2. Aby maszyna lepiej trzymała zimno, dla izolacji owijam ją ręcznikiem, kiedy kręci masę lodową.
3. Można przygotować lody bez maszynki, należy wtedy masę schłodzić, jak w przepisie, a następnie wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki – mieszać co ok. 30 minut przez kilka godzin, póki mieszanka nie zamarznie.
4. Podczas kręcenia w maszynie, masa może zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!