Lody truskawkowe
Kremowe, śmietankowe i naprawdę bardzo owocowe. Zaletą domowych lodów jest to, że wiemy, co tak naprawdę do nich dodajemy, żadnych zbędnych ulepszaczy, żadnych barwników. Te lody swój kolor zawdzięczają truskawkom i śmietance, dodałam też odrobinę cukru i chwilę później się zajadaliśmy :)
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15 + mrożenie
360g świeżych truskawek
125ml śmietanki słodkiej 12%
1-2 łyżki trzcinowego cukru lub miodu
Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i zamrozić w zamkniętym pojemniku – całą noc.
Następneg dnia włożyć truskawki do misy blendera (zwróćcie uwagę, czy Wasz mikser jest rpzystosowany do tego typu zabiegów, bo ja swoje lody robiłam w Thermomixie), dodać cukier i śmietankę i zmiksować na gładką masę – fajnie, jak zostaną kawałki owoców.
I to wszystko, lody można podawać w pucharkach, a można też w specjalnych wafelkach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!