//

Domowe lody waniliowe

Domowe lody to jeden z najwspanialszych deserów na świecie. Wie to ten, kto choć raz przygotował je z powodzeniem. Nie jest to deser łatwy ani szybki w robieniu, ale za to tak pyszny, że wart jest każdego grama każdego składnika, pracy i czasu w nie włożonych. Na moim blogu pojawiało się wiele przepisów na domowe lody - ale ciągle brakowało tej klasycznej, uniwersalnej receptury. Lody waniliowe świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie domowego sernika czy polewy czekoladowej, a wszędobylskie, czarne ziarenka nadają im uroku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 500ml
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
40 + chłodzenie


200ml+200ml słodkiej śmietanki 30%
250ml pełnotłustego mleka (np. 3,2%)
2 laski wanilii
90g cukru
3 żółtka ze świeżych, wyparzonych jaj
szczypta soli





Do rondla wlać 200ml śmietanki i mleko, ziarenka wydrążone z wanilii i wydrążone laski, cukier i szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia, wystudzić.

Kiedy masa wystygnie, żółtka ubić na jasną, puszystą masę, a następnie stopniowo wlewać masę mleczną, mieszając ręczną rózgą (żeby płyn się nie spienił). Wlać całość z powrotem do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając, aż masa zacznie gęstniej – nie za długo, ponieważ zbyt gorąca zacznie się warzyć.

Do miski wlać pozostałe 200ml słodkiej śmietanki i gorącą, mleczną masę, całość dokładnie wymieszać, po wystudzeniu wstawić do lodówki na 4-12 godzin.

Po schłodzeniu przygotować maszynkę do lodów i użyć ją wg instrukcji – te lody kręciły się około 30 minut, a masa podwoiła objętość. Przygotowane lody przełożyć do naczynia i od razu wstawić do zamrażarki – chłodzić przynajmniej 2-4 godzin, co jakiś czas je zamieszać.

 

Moje uwagi:
1. Dzień, a najlepiej dwa przed przygotowaniem lodów, należy wstawić misę maszynki do lodów do zamrażarki (owiniętą woreczkiem foliowym).
2. Aby maszyna lepiej trzymała zimno, dla izolacji owijam ją ręcznikiem, kiedy kręci masę lodową.
3. Można przygotować lody bez maszynki, należy wtedy masę schłodzić, jak w przepisie, a następnie wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki – mieszać co ok. 30 minut przez kilka godzin, póki mieszanka nie zamarznie.
4. Podczas kręcenia w maszynie, masa może zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowe lody waniliowe
  • Domowe lody waniliowe