//

Łosoś gotowany na parze TM31

Łosoś podany w ten sposób, w towarzystwie ryżu i młodych, słodkich marchewek, to idealne danie na lato. Pokazany przepis to proces wykonania potrawy w Thermomixie z przystawką Varoma. Na blogu pokazałam Wam również przepis na wykonanie tej potrawy, kiedy nie macie tego urządzenia, tylko klasyczny garnek do gotowania na parze.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


300g filetu z łososia
kilka gałązek koperku
cytryna
oliwa
sól i pieprz do smaku

pęczek młodych marchewek (mogą być też 2 duże marchwie)

ulubiony ryż ugotowany wg uznania





Do naczynia miksującego wlać wodę do I kreski i osolić płaską łyżeczkę, wstawić koszyczek i wsypać ryż, naczynie zamknąć.

Marchewkę umyć, obrać, dużą pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na dolnej półce Varomy, przykryć i nastawić gotowanie – czas 20 minut, temp. Varoma, o. 1.

Po wstawieniu części potrawy łososia podzielić na dwa mniejsze filety, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, na górnej półce Varomy ułożyć po gałązce koperku i dwa plasterki cytryny, położyć na nie łososia i postawić na Varomie, kiedy urządzenie pokaże, że zostało 15 minut. Parować pod przykryciem do zakończenia czasu.

Podawać od razu.

ZOBACZ PRZEPIS DO WYKONANIA W KLASYCZNYM GARNKU.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łosoś gotowany na parze TM31
  • Łosoś gotowany na parze TM31
  • Łosoś gotowany na parze TM31