Łosoś gotowany na parze
300g filetu z łososia
kilka gałązek koperku
cytryna
oliwa
sól i pieprz do smaku
pęczek młodych marchewek (mogą być też 2 duże marchwie)
ulubiony ryż ugotowany wg uznania
Łososia podzielić na dwa mniejsze filety, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę umyć, obrać, dużą pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku do gotowania na parze (polecam dwupoziomowy garnek, ale jeśli nie mamy, to kładziemy wszystko obok siebie) zagotować wodę, nastawki do parowania odstawić na składniki. W jednej nastawce ułożyć po gałązce koperku i dwa plasterki cytryny, ułożyć na nich łososia. W drugiej nastawce ułożyć równą warstwą marchewki, oprószyć je solą. Nastawkę z marchewkami postawić na garnku z gotującą wodą i przykryć, gotować 5 minut, a następnie postawić nastawkę z łososiem i parować pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Podawać od razu, z ryżem.
ZOBACZ PRZEPIS NA WYKONANIE W THERMOMIXIE.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!