Łosoś pieczony w soli
1 cały, świeży łosoś o wadze ok. 1 kg (bez wnętrzności)
1 cytryna
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka liści kolendry
3kg soli kamiennej
2 duże jaja
200ml wody
Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy
pół pęczka posiekanego koperku
Rybę dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę obrać ze skóry, pokroić w plastry i nadziać nią rybę, włożyć do środka też pietruszkę i kolendrę, rybę odłożyć.
Jajka roztrzepać z wodą, dodać sól i dokładnie wymieszać, aż cała sól będzie wilgotna. Piekarnik nastawić na 180° góra/dół, bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią 1/3 mieszanki solnej, tworząc podłużny kształt z wgłębieniem na rybę. Ułożyć łososia na soli i pokryć go dokładnie resztą soli, tworząc warstwę ok. 2 cm. Wstawić blachę na środkową półkę piekarnika i piec rybę 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 30-40 minut, by przestygła.
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Z ryby zdjąć wierzchnią warstwę skorupy solnej (może się do tego przydać tłuczek do mięsa), zdjąć z niej też skórę i podawać rybę z sosem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!