//

Łosoś pieczony w soli

Odkąd tylko zobaczyłam w książce Jamiego Olivera "Świąteczne przepisy" recepturę na tego łososia, marzyłam by go zrobić. Ryba pieczona w soli nie jest żadną nowością, ale ten łosoś mnie zachwycił, tym bardziej, że niedawno widziałam kandydata do tej potrawy w sklepie. Tak się złożyło, że kilka dni później moja Mamuśka była na przystani i zadzwoniła do mnie z pytaniem, czy przypadkiem nie mam ochoty na młodego łososia - przypadek? Nie sądzę! Rybę oczyściłam i zamroziłam, i tak czekała w zamrażarce 2 tygodnie, aż miałam czas, by ją przygotować. Łosoś, co tu dużo mówić, wyszedł pyszny i soczysty, choć nie tak pięknie różowy, jak ten od Jamiego, ale to dlatego, że mój łosoś przypłynął do mnie prawdopodobnie z Bałtyku, a nie z Norwegii. Sos to moja autorska kompozycja. W samej rybie zamieniłam tylko fenkuł na kolendrę i zrezygnowałam ze szczypioru.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 cały, świeży łosoś o wadze ok. 1 kg (bez wnętrzności)
1 cytryna
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka liści kolendry

3kg soli kamiennej
2 duże jaja
200ml wody

Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy
pół pęczka posiekanego koperku





Rybę dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę obrać ze skóry, pokroić w plastry i nadziać nią rybę, włożyć do środka też pietruszkę i kolendrę, rybę odłożyć.

Jajka roztrzepać z wodą, dodać sól i dokładnie wymieszać, aż cała sól będzie wilgotna. Piekarnik nastawić na 180° góra/dół, bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią 1/3 mieszanki solnej, tworząc podłużny kształt z wgłębieniem na rybę. Ułożyć łososia na soli i pokryć go dokładnie resztą soli, tworząc warstwę ok. 2 cm. Wstawić blachę na środkową półkę piekarnika i piec rybę 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 30-40 minut, by przestygła.

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Z ryby zdjąć wierzchnią warstwę skorupy solnej (może się do tego przydać tłuczek do mięsa), zdjąć z niej też skórę i podawać rybę z sosem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łosoś pieczony w soli
  • Łosoś pieczony w soli
  • Łosoś pieczony w soli
  • Łosoś pieczony w soli