Łosoś pieczony z pesto
100g x 2 filetów z surowego łososia
bazyliowe pesto (około 2-3 łyżki na 100g ryby)
2 plasterki cytryny
Łososia podzielić na stugramowe kawałki, ułożyć obok siebie, skropić cytryną, oprószyć solą i posmarować grubą warstwą pesto, włożyć do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki na całą noc (można też piec od razu).
Przygotować foliowe papiloty z folii do pieczenia w piekarniku (pocięłam rękaw do pieczenia), takiej wielkości, by spokojnie można było owinąć łososia. Ka środku każdego kawałka folii ułożyć plasterek cytryny, a na cytrynie ułożyć kawałek łososia. Każdy kawałek zawinąć tak, by boki nakładały się na siebie u góry i związać końce, jak cukierki.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, przygotować blaszkę lub dużą formę, położyć na niej papiloty z łososiem. Wstawić rybę do piekarnika i piec 20 minut.
Odwinąć łososia z papliotów i ułożyć rybę na makaronie, podawać od razu – przepis na makaron cytrynowo-tymiankowy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!