//

Łosoś pieczony z pesto

Kiedyś podawałam Wam przepis na pesto bazyliowe. Okazuje się, że ma ono więcej zastosowań, niż tylko do makaronu. pomysł na łososia z pesto podpatrzyłam w jednym z odcinków "Come dine with me", bardzo mi się spodobał i postanowiłam sama opracować przepis. Polecam podać tego łososia na cytrynowym makaronie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35 + leżakowanie


100g x 2 filetów z surowego łososia
bazyliowe pesto (około 2-3 łyżki na 100g ryby)
2 plasterki cytryny





Łososia podzielić na stugramowe kawałki, ułożyć obok siebie, skropić cytryną, oprószyć solą i posmarować grubą warstwą pesto, włożyć do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki na całą noc (można też piec od razu).

Przygotować foliowe papiloty z folii do pieczenia w piekarniku (pocięłam rękaw do pieczenia), takiej wielkości, by spokojnie można było owinąć łososia. Ka środku każdego kawałka folii ułożyć plasterek cytryny, a na cytrynie ułożyć kawałek łososia. Każdy kawałek zawinąć tak, by boki nakładały się na siebie u góry i związać końce, jak cukierki.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, przygotować blaszkę lub dużą formę, położyć na niej papiloty z łososiem. Wstawić rybę do piekarnika i piec 20 minut.

Odwinąć łososia z papliotów i ułożyć rybę na makaronie, podawać od razu – przepis na makaron cytrynowo-tymiankowy.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łosoś pieczony z pesto
  • Łosoś pieczony z pesto