//

Makaron boscaiola

Tego, że jestem fanką makaronów, nikomu nie muszę mówić - wie to każdy, kto choć raz uważniej przejrzał mojego bloga lub zagląda tu od czasu do czasu. Kocham makarony, nie wyobrażam sobie bez nich życia, dlatego bardzo chętnie wykorzystałam kolejny przepis z książki "Niezrównany makaron" wydawnictwa Buchmann. Makaron dobrze doprawiłam, a smak śmietanki nie był dominujący, właściwie to wcale nie było czuć śmietanki, bo fajnie otuliła makaron.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


150g suchego makaronu
1 łyżka oleju lub oliwy
150g świeżych pieczarek
100-150g boczku wędzonego
kilka kropelek soku z cytryny
150ml słdokiej śmietanki kremówki 12%
1 mała, biała cebulka
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
natka pietruszki do posypania





W garnku nastawić 2 litry osolonej wody, by ugotować w niej makaron.

Z boczku odkroić grubą skórę ze słoniną, zawinąć ją w papier spożywczy i schować do lodówki (można później użyć jej do smażenia jajecznicy), resztę poczku pokroić w miarę cienkie plastry.

Pieczarki umyć, oczyścić i osuszyć, obciąć ogonki (wyrzucić) do wysokości kapelusza i pokroić pieczarki w cienkie plasterki.

Kiedy woda na makaron zacznie się gotować, wrzucić suchy makaron i zamieszać, aż cały będzie w wodzie – gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i pieczarki i grzybki skropić sokiem z cytryny (nie stracą koloru). Smażyć całość, aż sok z pieczarek wyparuje, doprawić pieprzem i solą i wlać śmietankę, zmniejszyć ogień i mieszać, aż sos zgęstnieje. Cebulkę poszatkować bardzo drobno i dodać do sosu, zamieszać i wyłączyć ogień pod patelnią.

Makaron odcedzić i od razu przełożyć do garnka, dodać sos i całość bardzo dokładnie wymieszać.

Nałożyć porcje na talerze i całość posypać posiekaną natką pietruszki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron boscaiola
  • Makaron boscaiola