Makaron cytrynowo-tymiankowy
100g suchego makaronu
Pół łyżki skórki otartej z cytryny
3 łyżki masła
2 łyżki wody odlanej z makaronu
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku
Szczypta soli
Szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (pod koniec gotowania odlać 2 łyżki wody z garnka), odcedzić.
W trakcie, kiedy makaron się gotuje, zetrzeć skórkę z cytryny, ząbki czosnku obrać, przecisnąć dwukrotnie przez praskę, wymieszać z cytryną, dodać tymianek.
Do garnka, w którym gotował się makaron włożyć masło, dodać wodę, podgrzewać, aż masło się rozpuści, wtedy też dodać cytrynę, czosnek i tymianek, rozprowadzić równomiernie po dnie garnka, włożyć gorący makaron i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać od razu.
Przepis na łososia pieczonego z pesto.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!