//

Makaron cytrynowo-tymiankowy

Świeży, aromatyczny, mega tymiankowy i cudownie czosnkowy. Ten makaron jest po prostu perfekcyjny, smakuje świetnie jako samodzielna przekąska, ale najlepiej smakuje jako "podusia" dla łososia pieczonego z pesto.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
20


100g suchego makaronu
Pół łyżki skórki otartej z cytryny
3 łyżki masła
2 łyżki wody odlanej z makaronu
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku
Szczypta soli
Szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu





Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (pod koniec gotowania odlać 2 łyżki wody z garnka), odcedzić.

W trakcie, kiedy makaron się gotuje, zetrzeć skórkę z cytryny, ząbki czosnku obrać, przecisnąć dwukrotnie przez praskę, wymieszać z cytryną, dodać tymianek.

Do garnka, w którym gotował się makaron włożyć masło, dodać wodę, podgrzewać, aż masło się rozpuści, wtedy też dodać cytrynę, czosnek i tymianek, rozprowadzić równomiernie po dnie garnka, włożyć gorący makaron i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać od razu.

 

Przepis na  łososia pieczonego z pesto.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!