//

Makaron domowy

Kupiłam sobie ostatnio maszynkę do makaronu, ale nie taką elektryczną, tylko ręczną, z korbką, bym w końcu mogła robić własny makaron do zup i lazanii. Do maszynki dołączona była książeczka, a w książeczce przepis na makaron. Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam, że w składzie nie ma wody. Co się okazało, makaron wyszedł tysiąc razy lepszy niż ten z ciasta na wodzie, mięciutki i nie gumowaty :) Z takiego ciasta można robić różne rodzaje makaronu, do rosołu, do lasagne, fettuccine, a nawet wałkować ciasto na ravioli.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
5
Czas całkowity (min):
25 + schnięcie


300g mąki pszennej tortowej
3 jajka surowe
3 łyżeczki oliwy z oliwek





Jajka roztrzepać z oliwą i wsypać mąkę, cały czas mieszając. Kiedy powstanie gęsta masa, wyrobić gładkie ciasto – nie musi być bardzo jednolite, bo wygładzi się podczas wałkowania – również podczas wałkowania dobrze zwiąże się gluten w cieście.

Ciasto dzielić na części i cieniutko wałkować (polecam maszynkę do makaronu), odłożyć oprószone mąką płaty i pozwolić im przeschnąć, po czym kroić makaron. Makaron odkładać na posypaną mąką deskę i przesypywać mąką – nie powinien się posklejać. Odłożyć na około 30-60 minut, by trochę wysechł.

W garnku zagotować osoloną wodę z oliwą (1 litr na każde 100g makaronu), makaron gotować partiami, w zależności od grubości od 3 do 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową lub wylać na sito i przelać lodowatą wodą – a jeśli to makaron np. tagliatelle albo ravioli, to od razu wykładać na talerze, bez przelewania wodą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron domowy
  • Makaron domowy
  • Makaron domowy
  • Makaron domowy
  • Makaron domowy
  • Makaron domowy