Makaron domowy



300g mąki pszennej tortowej
3 jajka surowe
3 łyżeczki oliwy z oliwek

Jajka roztrzepać z oliwą i wsypać mąkę, cały czas mieszając. Kiedy powstanie gęsta masa, wyrobić gładkie ciasto – nie musi być bardzo jednolite, bo wygładzi się podczas wałkowania – również podczas wałkowania dobrze zwiąże się gluten w cieście.
Ciasto dzielić na części i cieniutko wałkować (polecam maszynkę do makaronu), odłożyć oprószone mąką płaty i pozwolić im przeschnąć, po czym kroić makaron. Makaron odkładać na posypaną mąką deskę i przesypywać mąką – nie powinien się posklejać. Odłożyć na około 30-60 minut, by trochę wysechł.
W garnku zagotować osoloną wodę z oliwą (1 litr na każde 100g makaronu), makaron gotować partiami, w zależności od grubości od 3 do 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową lub wylać na sito i przelać lodowatą wodą – a jeśli to makaron np. tagliatelle albo ravioli, to od razu wykładać na talerze, bez przelewania wodą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!