//

Makaron w sosie szpinakowym

Ile czasu już zbierałam się do zrobienia tego dania, nie wiem, przede wszystkim nie robiłam, ponieważ nie mogłam nigdzie dostać szpinaku w liściach, w końcu w akcie desperacji postanowiłam kupić szpinak rozdrobniony, dlatego pewnie nie uzyskałam pełni smaku, ale i tak było przepyszne :) Szczerze mówiąc, to znowu musiałam improwizować, bo jak uzyskać smak, który czułam w restauracji? I tak wyszło o niebo lepsze, ale domowe, to domowe, wiadomo, tym bardziej, że sama się głowiłam pół dnia, co ze sobą złączyć :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


200g suchego makaronu spaghetti
200g szpinaku w liściach (ja niestety dostałam tylko rozdrobniony)
4 ząbki czosnku
100g śmietanki słodkiej 18%
50g serka topionego
Sól, pieprz, masło
Ew. jeden ser Camembert





Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, będzie smaczniejszy, jeśli zamiast soli dodamy kostkę rosołową.

Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić zmiażdżony czosnek i zeszklić, po czym dodać szpinak i chwilę dusić razem, całość posolić i dodać świeżo mielony pieprz.

Wlać śmietankę, dodać serek i Camembert obrany z pleśni. Całość mieszać i podgrzewać, aż sery się rozpuszczą.

Gotowym sosem polać makaron i podawać bez żadnych dodatków.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!