Makaron w sosie z pieczarkami
180g suchego makaronu
360g pieczarek
2 łyżki masła
100ml bulionu
200ml śmietanki słodkiej 18%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Pieczarki umyć, obrać z łupinek i odciąć ogonki i wyrzucić. Kapelusze pokroić w dość grube plastry (3-4 z jednego kapelusza).
Do garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzucić makaron.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki i smażyć, aż puszczą sok, wtedy też doprawić pieprzem i solą i podlać bulionem. Kiedy sos się nieco zredukuje, a pieczarki będą jeszcze jędrne wymieszać śmietankę z mąką i wlać całośc na patelnię. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.
Makaron odcedzić dokładnie i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać sos z patelni i dobrze wymieszać.
Można podać ze świeżymi ziołami lub suszonymi, roztartymi w palcach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!