Makaron z groszkiem i boczkiem
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/o-przepisie.png)
![](https://domiwkuchni.pl/wp-content/themes/ingredients/scripts/timthumb.php?src=https://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2013/04/makaron-z-groszkiem-i-boczkiem3.jpg&w=650&h=434)
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/gggg.png)
160-180g suchego makaronu (najlepiej kokardek, ale penne też się nada)
1 łyżka masła
125g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
250g zielonego groszku z puszki (odłozyć 50g)
100ml śmietanki kremówki (ilość % obojętna)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki tartego sera Parmezan lub Grana Padano + odrobina do oprószenia
czarny, świeżo mielony pieprz
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/spos%C3%B3b-wykonania.png)
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
Boczek usmażyć na łyżce masła na rumiano, dodać czosnek, zamieszać i wlać śmietankę, gotować przez chwilę, dodać 200g groszku, zamieszać i całość oprószyć mąką oraz dodać tarty ser. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Kiedy makaron będzie al dente, odcedzić go na durszlaku, rozłożyć na talerze i polać gotowym sosem, całość posypać groszkiem i tartym serem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!