Makaron z kozią brodą
160g makaronu (suchego) świderki lub innego fikuśnego
200 koziej brody (szmaciaka, siedzunia)
2-3 łyżki masła
1 nieduża, biała cebula
150ml słodkiej śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zagotować osoloną wodę na makaron. Cebulę posiekać, odłożyć. Kozią brodę dobrze wypłukać, pokroić na plastry i podzielić na nieduże części. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić, włożyć kawałki koziej brody, oprószyć solą i pieprzem i smażyć razem 10-15 minut, aż woda odparuje, a grzyb zmięknie, wtedy też wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, na samym końcu dodać natkę pietruszki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente i odcedzić, nie przelewać zimną wodą. Gorący makaron przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!