Makaron z pieczonym Camembertem
125g sera Camembert (ja miałam taki duży, 250g, więc podzieliłam go w poprzek na pół i postawiłam rozcięciem do góry)
1 ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
sól morska i świeżo mielony pieprz czarny
oliwa z oliwek
50g Parmezanu lub Grana Padano
160g suchego makaronu rigatoni lub penne
70g listków szpinaku
Piekarnik nastwaić na 180 stopni.
Ser umieścić w naczynku żaroodpornym, rozkroić w środku, rozchylić ścianki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, rozmaryn obrac z gałązki, parmezan zetrzeć na tarce. W środek sera włozyć czosnek, rozmaryn, skropić całość oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tartym serem (20g). Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, a kiedy do końca pieczenia sera zostanie 10 minut, wrzucić makaron i gotować al dente. Kiedy taki będzie wrzucić listki szpinaku i gotować całość 10 sekund, odcedzić na durszlaku i przełozyć z powrotem do garnka, skropić oliwą, dodać tarty ser Parmezan i wymieszać.
Nałożyć makaron na talerze i polać makaron roztopionym serem pleśniowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!