Makaron z pomidorami
180g suchego makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
4 gałązki bazylii z liśćmi
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki oleju roślinnego
200g świeżych pomidorów obranych ze skórki
50g parmezanu lub Grana Padano
W garnku zagotować osoloną wodę i włożyć makaron.
Na patelni rozgrzać olej, obrany czosnek posiekać w plasterki, papryczkę również. Łodyżki bazylii obrać z listków, łodyżki posiekać i połowę liści również.
Wrzucić wszystko (oprócz pozostałej połowy listków bazylii) na patelnię i smażyć, aż czosnek zacznie się rumienić, wtedy też wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i dusić, aż powstanie gęsty sos, doprawić solą i pieprzem.
Kiedy makaron się ugotuje odcedzić go na durszlaku i włożyć na patelnię. Całość dokładnie wymieszać, wciąż podgrzewając.
Gorące danie rozłożyć na talerze i posypać parmezanem i pozostałymi listkami bazylii.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!