//

Makaron z pomidorami

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    26/4/2012
  • Kategoria:
Wydawać by się mogło, że makaron i pomidory to połączenie banalne, tak banalne, że każdy w efekcie końcowym zajada sos bolognese, a nie danie bezmięsne :) Ten przepis spodobał mi się, kiedy kupiłam książkę "Każdy może gotować" Jamie'go Olivera. I, choć następnym razem użyję pomidorów świeżych - te z kartonika po prostu były za ostre - to i tak bardzo mi smakowało. Myślę, że będzie świetnym sposobem na odzyskanie sił po ciężkim dniu albo wysiłku fizycznym.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


180g suchego makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
4 gałązki bazylii z liśćmi
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki oleju roślinnego
200g świeżych pomidorów obranych ze skórki
50g parmezanu lub Grana Padano





W garnku zagotować osoloną wodę i włożyć makaron.

Na patelni rozgrzać olej, obrany czosnek posiekać w plasterki, papryczkę również. Łodyżki bazylii obrać z listków, łodyżki posiekać i połowę liści również.

Wrzucić wszystko (oprócz pozostałej połowy listków bazylii) na patelnię i smażyć, aż czosnek zacznie się rumienić, wtedy też wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i dusić, aż powstanie gęsty sos, doprawić solą i pieprzem.

Kiedy makaron się ugotuje odcedzić go na durszlaku i włożyć na patelnię. Całość dokładnie wymieszać, wciąż podgrzewając.

Gorące danie rozłożyć na talerze i posypać parmezanem i pozostałymi listkami bazylii.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron z pomidorami
  • Makaron z pomidorami