Makaron z sosem mięsnym
180g suchego makaronu dowolnej maści
3-4 łyżki oleju lub smalcu
250g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub wołowej polędwicy
pół białej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny świeżo mielony
2 gałązki świeżego tymianku
50 g obranej ze skórki marchewki
300-350ml bulionu (u mnie woda + domowy koncentrat bulionu)
2 łyżki wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub ciemna zasmażka)
opcjonalnie: ser żółty starty na tarce o małych oczkach do posypania
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulkę obrać i posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić, dodać również pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i mięso, smażyć, aż mięso się porządnie zarumieni, posolić i dodać pieprz – jak zacznie lekko przywierać do patelni, to nawet lepiej.
Marchewkę pokroić w kawałeczki dowolnego kształtu i dodać do smażącego się mięsa, zamieszać i dodać oskubany z gałązek tymianek.
Do mięsa wlać bulion i mieszać do momentu, aż się zagotuje. W szklanceczce wymieszać mąkę z wodą i wlać trochę bulionu z mięsa, wlać całość na patelnię i mieszać, aż zgęstnieje.
Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzić na sicie.
Makaron przełożyć na talerze i polać go sosem, można posypać tartym serem, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!