Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
180g suchego makaronu tagliatelle lub spaghetti
250g świeżego szpinaku w liściach
1 niewielka, biała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
100ml śmietanki kremówki
2 łyżki startego sera Grana Padano
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku
tarty ser Grana Padano do posypania
W garnku nastawić 2 litry osolonej wody.
Cebulę i czosnek obrać. Szpinak dokładnie wypłukać i osuszyć, liście można pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować, aż będzie al dente.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, dodać czosnek, a po chwili liście szpinaku, oprószyć solą i smażyć, aż ze szpinaku wydobędzie się sok, wtedy też wlać śmietankę i dodać kwaśną śmietanę oraz tarty ser i dusić wszystko razem, aż sos nieco odparuje – doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Odcedzić makaron i włożyć gorący na patelnię z sosem, dokładnie wymieszać, podawać od razu, posypując tartym serem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!