Makowiec



Ciasto:
260g mąki pszennej tortowej
15g świeżych drożdży
3 żółtka z dużych jaj
2 łyżki cukru
100 ml mleka
30g masła
Masa:
500g domowej masy makowej
2 średnie jajka
50g cukru kryształu
5 g świeżych drożdży
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącego mleka
kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
Dodatkowo: skórka pomarańczowa kandyzowana - do posypania, 100 g

Mleko podgrzać z cukrem i masłem, przelać do szklanki i przestudzić do temperatury ciała – tak by płyn nie parzył, wkruszyć drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić na 10-15 minut.
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka i wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić jednolite ciasto – tak by nie kleiło się do rąk, włozyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotować nadzienie: jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać drożdże i wsypać cukier, ubić mikserem na puszystą, białą masę, którą wlać do masy makowej, całość dokładnie wymieszać.
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm (ok. 30×35 cm). Równomiernie rozprowadzić masę za pomocą szpatułki, pozostawiając odstęp ok. 2-3 cm od brzegu, który będzie zewnętrznym brzegiem rolady. Zwinąć ciasto z masą niezbyt ciasno, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wolnym brzegiem do dołu, boki rolady delikatnie podwinąć pod spód.
Owinąć roladę papierem, na którym leży, tworząc papierowy tunel – tak by od ciasta był około 1 cm przestrzeni z każdej strony. Wstawić blachę na środkowy poziom piekarnika i piec ok. 40 minut, aż się zarumieni. W czasie pieczenia do cukru pudru wlać mleko i sok z cytryny, utrzeć całość na lukier.
Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika, delikatnie przełożyć na kratkę do studzenia i na gorąco polukrować i posypać skórką pomarańczową, zostawić do wystudzenia.
Zobacz też przepis na tort makowy i wspaniałą, domową masę makową:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!