Malinianki



Ciasto:
500g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
40g świeżych drożdży
2 żółtka
250ml ciepłego mleka
80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
skórka otarta z 1 cytryny
Ponadto:
miseczka świeżych malin (ok. 300g) - jeśli mamy mrożone, warto wymieszać je z 1 łyżką mąki ziemniaczanej
cukier
roztrzepane jajko - do posmarowania
Lukier:
ok. 100 g cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
kilka kropel soku z cytryny
wiórki kokosowe

Do szklanki wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru pudru, 1 łyżeczkę mąki i wlać 100 ml mleka, zamieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na chwilę, by całość zaczęła się pienić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, resztą cukru pudru i skórką z cytryny, zrobić dołek, umieścić w nim żółtka, wlać masło, resztę mleka i drożdżowy rozczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk. Włożyć ciasto do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 8 równych części, z każdej z nich uformować podłużny placek, na środku położyć maliny, posypać 1/2 łyżeczki cukru i zaklejać bardzo dokładnie, tworząc podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić.
Nastawić piekarnik na 190°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje, wierzch każdej bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić blachę do piekarnika i piec 15-20 minut, aż wierzchy się zarumienią. Od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć malinianki na kratkę. Do cukru pudru dodać śmietanę i sok z cytryny, utrzeć gęsty lukier i polać nim od razu gorące bułeczki, posypać wiórkami kokosowymi i zajadać od razu lub poczekać, aż przestygną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!