Malinowe muffiny marmurkowe
100g miękkiego masła
150g cukru kryształu (może być domowy z wanilią)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
3 jaja
3 łyżki mleka
225g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 50g malin
1 łyżka cukru pudru
Maliny z cukrem zmiksować na puree, odstawić. Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę papilotkami.
Masło z cukrem ubić na puszysta masę, dodać ekstrakt waniliowy i jajka oraz mleko i całość zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników, całość wymieszać. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, zrobić na środku ciasta małe wgłębienie i nakładać sos z malin – za pomocą drewnianej wykałaczki tworzyć marmurkowe wzorki.
Wstawić muffinki do piekarnika i piec 25 minut, upieczone zostawić w formie na 5 minut, po czym wyłozyć na kratkę, by wystygły.
Przepis pochodzi z książki „Celebrating cupcakes and muffins” Michal Moses.
THERMOMIX:
Maliny z cukrem zmiksować na puree – o. 4, czas 10 sekund., przelać do szklanki, naczynie miksujące wypłukać i osuszyć. Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę papilotkami.
Masło z cukrem ubić na puszysta masę – o. 3, czas 30s., dodać ekstrakt waniliowy i jajka oraz mleko i całość zmiksować – o. 4, czas 1 min.. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników, całość wymieszać – o. 3, czas 1 min.. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, zrobić na środku ciasta małe wgłębienie i nakładać sos z malin – za pomocą drewnianej wykałaczki tworzyć marmurkowe wzorki.
Wstawić muffinki do piekarnika i piec 25 minut, upieczone zostawić w formie na 5 minut, po czym wyłozyć na kratkę, by wystygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!