//

Malinowy sernik na zimno

Lekki, zimny, malinowy, to najlepiej opisujące ten sernik słowa. Kiedy zobaczyłam w lodówce miskę pięknych, różowych, słodkich malin, do razu postanowiłam zrobić z ich udziałem sernik na zimno. Przepis jest kombinowany, bo nigdzie nie znalazłam takiego, który by mi odpowiadał, ale naprawdę mi się udal :) smak jest fenomenalny!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
60 + chłodzenie


500g sera sernikowego
130g cukru (200g, jeśli ktoś lubi słodkie)
200g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców)
200ml śmietanki 30%
5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki wody
opakowanie biszkoptów (120g)
120g masła
1 malinowa galaretka





Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła i lekko stężała.
Biszkopty pokruszyć lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić w garnuszku i wlać do biszkoptów, bardzo dobrze wymieszać.

Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą, wyłożyć masę z bidzkoptów i masła i dobrze ugnieść, wstawić do lodówki.
W misce zmiksować maliny z cukrem i dodać do nich ser, dokładnie wymieszać.

W pół szklanki gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić i stopniowo wlewać do masy serowej, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki.
Masę serową wstawić do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, wyjąć ją, zamieszać, a ze śmietany ubić sztywną piankę i dodac ją do serowej masy. Dokładnie całość wymieszać i wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Na wierzchu ułożyć malinki obok siebie i wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko podtężeje, delikatnie, łyżką małymi porcjami nalewamy galaretkę malinową.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Malinowy sernik na zimno