Malinowy sernik na zimno
500g sera sernikowego
130g cukru (200g, jeśli ktoś lubi słodkie)
200g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców)
200ml śmietanki 30%
5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki wody
opakowanie biszkoptów (120g)
120g masła
1 malinowa galaretka
Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła i lekko stężała.
Biszkopty pokruszyć lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić w garnuszku i wlać do biszkoptów, bardzo dobrze wymieszać.
Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą, wyłożyć masę z bidzkoptów i masła i dobrze ugnieść, wstawić do lodówki.
W misce zmiksować maliny z cukrem i dodać do nich ser, dokładnie wymieszać.
W pół szklanki gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić i stopniowo wlewać do masy serowej, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki.
Masę serową wstawić do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, wyjąć ją, zamieszać, a ze śmietany ubić sztywną piankę i dodac ją do serowej masy. Dokładnie całość wymieszać i wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Na wierzchu ułożyć malinki obok siebie i wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko podtężeje, delikatnie, łyżką małymi porcjami nalewamy galaretkę malinową.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!