//

Maliny na chmurkach w czekoladowych babeczkach

Miałam ochotę na czekoladowe ciasto, połączone z czymś lekkim i malinami, które nazbierałam w ogrodzie. To ostatnie malinki, więc trzeba korzystać, póki są :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 sztuk
Czas przygotowania (min):
35
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
60


80g miękkiego masła
1 szklanka mąki (170g)
łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka gorzkiego kakao
szczypta soli
1 żółtko

Jeśli ktoś lubi słodkie można dodać 50g cukru pudru.

Na nadzienie:
50 świeżych, dorodnych malin
ubita śmietanka
gorzka lub mleczna czekolada





Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładką masę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

Nastawić piekarnik na 170 stopni, foremki do babeczek wysmarować masłem i wyłożyć cienką warstwą ciasta kruchego. Na każdą babeczkę położyć folię aluminiową i wsypać groch lub fasolę.

Babeczki piec około 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika, zdjąć folię z grochem, przestudzić i wyjąć babeczki z foremek.

Wystudzone babeczki napełniać świeżo ubitą śmietanką i nakładać maliny, na całość zetrzeć na małej tarce czekoladę.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Maliny na chmurkach w czekoladowych babeczkach