//

Marynowana kozia broda

Tak zwana przez nas kozia broda to nic innego, jak siedzuń sosnowy czy też szmaciak - kozia broda sympatyczniej brzmi. Ten niezwykły z wyglądu (i smaku!) grzyb to niezły rarytas, ale jednocześnie pasożyt drzew - pasożyt, który zawiera w sobie nawet niewielką ilość arszeniku. Niech to jednak Was nie zraża do wypatrywania ich w lesie przy pniach drzew iglastych - mają wiele zastosowań, można je suszyć, smażyć jak schabowe (w jajku i bułce, na oleju), no i rzecz jasna - marynować. Na nasze szczęście grzyb ten został wykreślony z listy chronionych gatunków, w 2014 roku :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
w zależności od ilości grzybów
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


kozie brody średniej wielkości

Zalewa:
1250ml wody
250ml octu
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
4 płaskie łyżki cukru

Do każdego słoiczka 0,5 l:
1/2 łyżeczki białej gorczycy
1/2 listka laurowego
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
mały plasterek cebuli
opcjonalnie: plasterek marchewki





Kozie brody dokładnie wypłukać pod letnią, bieżącą wodą, podzielić je ostrożnie na mniejsze kawałki – w razie potrzeby opłukać jeszcze raz, a rdzeń pokroić nożem.

W garnku doprowadzić wodę do wrzenia (na moje około 1,5kg grzybów miałam 2 litry wody), do wrzącej wody włożyć kawałki grzybów – po paru chwilach stracą na objętości, więc spokojnie możemy dokładać kolejne porcje. Od razu po włożeniu zdjąć garnek z ognia, zamieszać grzyby i odstawić na 5 minut, po czym dobrze odcedzić na sicie.

W garnku wymieszać składniki zalewy, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Nastawić piekarnik na 125°C góra, dół, na środku piekarnika wstawić kratkę. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików powkładać przyprawy, poukładać kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalewać zalewą, zostawiając wolną przestrzeń w szyjce, zakręcać. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 minut, następnie wyjąć, dokręcić a po 15 minutach obrócić do góry dnem i zostawić aż do wystudzenia.

Uwaga: kozie brody są bardzo kruche i delikatne, dlatego należy wszystkie czynności wykonywać ostrożnie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Marynowana kozia broda
  • Marynowana kozia broda
  • Marynowana kozia broda
  • Marynowana kozia broda