Marynowany ser feta
Idealnego przepisu na marynowaną fetę szukałam od dawna, udalo się, kiedy tylko wpadła mi w dłonie książka Nigelli "Nigella świątecznie", którą serdecznie Wam polecam, pełno w niej wspaniałych pomysłów nie tylko na świąteczne dania, ale też na prezenty dla najbliższych. Rzecz jasna dodałam coś od siebie i wyszło pysznie :)
Ilość porcji:
+- 200g
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15 + leżakowanie
200g sera feta (najlepiej twardego, ja miałam tylko Favita)
1 mała papryczka chilli
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki bazylii
tymianek, rozmaryn
2 ząbki czosnku
kilka zielonych oliwek
oliwa lub olej
Ser feta odsączyć o pokroić w kostkę 1x1cm. Przełożyć do słoiczka (500ml), wsypać przyprawy, dodać pokrojona, oczyszczoną z ziarenek papryczkę chilli, obrane ząbki czosnku i oliwki. Całość zalać oliwą tak, by feta była calkowicie przykryta i delikatnie wymieszać łyżką.
Wstawić zamknięty słoiczek do lodówki na przynajmniej tydzień.
Nadaje się do spożycia w ciągu miesiąca.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!