Masło klarowane
2 kostki masła (82 lub 83 % tłuszczu)
słoiczek 300ml
Masło wyjąć z papierków i umieścić w garnku z grubym dnem. Jeśli mamy kuchenkę elektryczną, to należy nastawić na najmniejszym palniku najmniejszą moc grzania i postawić garnek.
Jeśli mamy kuchenkę gazową to należy włożyć nasz garnek w drugi garnek z grubym dnem i jeszcze najlepiej w trzeci, większy garnek, napełniony wrzątkiem.
Postawić przygotowaną konstrukcję na kuchni na najmniejszym palniku i nastawić grzanie.
Masło klarować powinno się dotąd, aż oddzieli się od niego białko, bardzo wolno i bardzo długo – widać to będzie bardzo wyraźnie. Ja policzyłam mniej więcej (i tu poprawka) pół do jednej godziny, na jedną – 200 gramową – kostkę masła (od momentu włożenia do garnka, pamiętajmy, że masło najpierw musi się powolutku rozpuścić, a potem jeszcze równie wolno podgrzać i oddzielić).
Jeśli na wierzchu masła zrobi się zbyt duzo białego nalotu, należy go delikatnie zdjąć łyżką.
Kiedy masło się sklaruje, należy zebrać biały nalot z wierzchu, nałożyć gazę na sitko i przelać przez nie do słoiczka nasze masło, uważając, by nie przedostała się biała masa, która ustała się na spodzie garnka – dlatego należy wlewać płyn bardzo powoli i ostrożnie.
Pozwolić masłu ostygnąć, słoiczek zamknąć i wstawić do lodówki – powinno mocno stwardnieć.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!