Mielonka z szynkowara
600g łopatki wieprzowej
1 łyżka soli peklowej
4 łyżki żelatyny w proszku
ok. 150ml zimnej wody
Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce z sitkiem ze średniej wielkości oczkami (sitko nr 5). Mielone równomiernie oprószyć peklosolą, żelatyną, pieprzem i majerankiem, wlać zimną wodę i wyrabiać dokładnie dłonią, przez około 10 minut (ja wyrabiam w lateksowej rękawiczce, dla spokoju ducha ;) ).
Szynkowar (o poj. 1,5kg) wyłożyć woreczkiem lub rękawem foliowym (takim do pieczenia w piekarniku, związanym z jednej strony), włożyć mięso i mocno je ubić, by nie zostały żadne miejsca na powietrze, zawiązać wypełniony woreczek, przycisnąć całość sprężyną i zamknąć szynkowar, wstawić do lodówki na 24-48 godzin.
Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z wodą tak, by woda była powyżej wysokości mięsa w szynkowarze, włączyć gaz pod garnkiem i parzyć mięso około 2 godziny (od momentu osiągnięcia temperatury) w temperaturze wody 85-90 stopni. Po tym czasie urządzenie wyjąć z gorącej wody, wstawić do naczynia z zimną wodą i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Po schłodzeniu wyjąć mielonkę i cieszyć się smakiem!
(Jeżeli woreczek się przerwie w czasie parzenia, wystarczy mielonkę przełożyć do nowego woreczka, zalać rozlaną do szynkowara niezastygniętą galaretką, związać woreczek, umyć szynkowar i włożyć całość z powrotem do niego, a potem schłodzić całą noc w lodówce).
Polecam nie wbijać termometru w środek mięsa w trakcie przygotowywania, ponieważ wtedy z woreczka wypłynie sos, który ma potem tworzyć tłuszczyk i galaretkę, termometr za to możemy mieć cały czas w garnku, żeby kontrolować temperaturę.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!