Migdałowa krajanka z malinami
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mielonych migdałów
1 jajo
100g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru z wanilią (lub zwykłego)
Ponadto na kruszonkę i posypanie:
60g zimnego masła
5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka malin (tak, użyłam mrożonych)
garść płatków migdałowych
Najpierw zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.
Składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką, aż wyjdzie dość jednolita, ale gęsta masa. Nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć foremkę (17x24cm) papierem do pieczenia. Na papierze rozgnieść ciasto, jeśli będzie się kleiło, trzeba trochę zwilżyć dłonie.
Na ciasto położyć równomiernie maliny, posypać je płatkami migdałowymi, a na koniec rozprowadzić kruszonkę.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35-40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, wyjąć z piekarnika i wyjąć z blaszki (dobrze, jak papier do pieczenia ma dłuższe boki) i położyć razem z papierem na kratce, by krajanka wystygła.
Przepis z bloga Kate’s Pie Hole.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!