//

Migdałowa krajanka z malinami

Potrzebowałam na szybko jakiegoś fajnego, prostego i pysznego ciasta. Pomyślałam sobie wtedy, że mogę zrobić krajankę, tylko jaką? Z malinami? Aaaa, przecież w mojej akcji "W malinowym chruśniaku" był fajny przepis na krajankę. Odnalazłam, zrobiłam, pyszności! Smak słodkiego ciasta i kruszonki, przełamany kwaśnymi malinkami... Bardzo Wam polecam, a przepis pochodzi od Kasi z bloga Kate's Pie Hole :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mielonych migdałów
1 jajo
100g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru z wanilią (lub zwykłego)

Ponadto na kruszonkę i posypanie:
60g zimnego masła
5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka malin (tak, użyłam mrożonych)
garść płatków migdałowych





Najpierw zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.

Składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką, aż wyjdzie dość jednolita, ale gęsta masa. Nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć foremkę (17x24cm) papierem do pieczenia. Na papierze rozgnieść ciasto, jeśli będzie się kleiło, trzeba trochę zwilżyć dłonie.

Na ciasto położyć równomiernie maliny, posypać je płatkami migdałowymi, a na koniec rozprowadzić kruszonkę.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35-40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, wyjąć z piekarnika i wyjąć z blaszki (dobrze, jak papier do pieczenia ma dłuższe boki) i położyć razem z papierem na kratce, by krajanka wystygła.

 

Przepis z bloga Kate’s Pie Hole.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Migdałowa krajanka z malinami