Migdałowiec
Biszkopt:
8 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki orzechów włoskich mielonych
pół szklanki mielonych migdałów
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
dwie łyżki cukru
500 ml mleka
100g miękkiego masła
szklanka mielonych migdałów, aromat migdałowy
mała puszka masy krówkowej, płatki migdałowe
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony płyn i zagotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
Ubić białka, dodać cukier i razem podbić. Dodawać stopniowo żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Gładką masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypaną mąką dużej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec około 35 minut. Wystudzić w piekarniku.
Wystudzony budyń utrzeć z masłem, wsypać migdały i wlać olejek.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem (espresso+wódka), przełożyć kremem i złożyć. Masę krówkową podgrzać i posmarować nią wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!