Minestrone
80g obranej, białej cebuli
120g białej części pora pokrojonej w kawałki
40g oliwy
450g obranych, mieszanych warzyw, obranych i pokrojonych w kawałki (u mnie cukinia, marchewka, korzeń pietruszki - tradycyjnie powinien być jeszcze szpinak)
150g ziemniaka obranego i pokrojonego w drobną kostkę
1 litr bulionu (lub wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu warzywnego)
1 łyżeczka soli
120 g drobnego makaronu (u mnie zacierka makaronowa)
THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w połówki i pokrojony por, rozdrobnić – 5 s., obr. 5.
Dodać oliwę i dusić razem – 3 min., Varoma, obr. 1.
Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), rozdrobnić – 6 s., obr. 4.
Dodać bulion lub wodę i koncentrat, włożyć kostki ziemniaka i gotować – 12 min., 100 st., (obr. odwrócone), obr. 1.
Dodać sól, nastawić – czas zgodnie z podanym na opakowaniu makaronu, 100 st., (obroty odwrotne), obr. mieszanie – i stopniowo wsypywać makaron przez górny otwór. Zakryć odwór miarką odwróconą do góry nogami.
Wykonanie tradycyjne:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić na durszlaku.
Cebulke drobno posiekać, pora również. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane warzywka i udusić, aż cebula się zeszkli.
Warzywa pokroić w kosteczkę, ziemniaka również i dodać do garnka, od razu zalać bulionem i gotować około 20 minut na małym ogniu – aż do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać ugotowany makaron oraz sól i podgrzewać jeszcze 5 minut razem.
Zupę można podawać z serem Parmezan, z oliwą extra virgin, bazylią.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!