//

Minestrone

Jesień nadeszła i z wielkim impetem uderzyła mnie w tył głowy niskimi temperaturami, deszczem (gradem!) i nieprzyjemnym wiatrem. Mimo to kocham jesień. Jest kolorowa, taka radosna (gdy świeci słońce), uwielbiam patrzeć na złocące się drzewa. W czasie jesieni również lubię sycące, treściwe dania. Wydwać by się mogło, że typowe minestrone (czyli bezmięsne) sycić nie może, a jednak. Zjadłam jedną miseczkę i mimo, że bardzo się najadłam, to dolałam sobie jeszcze jedną porcję, taka wyszła pyszna! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


80g obranej, białej cebuli
120g białej części pora pokrojonej w kawałki
40g oliwy
450g obranych, mieszanych warzyw, obranych i pokrojonych w kawałki (u mnie cukinia, marchewka, korzeń pietruszki - tradycyjnie powinien być jeszcze szpinak)
150g ziemniaka obranego i pokrojonego w drobną kostkę
1 litr bulionu (lub wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu warzywnego)
1 łyżeczka soli
120 g drobnego makaronu (u mnie zacierka makaronowa)





THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w połówki i pokrojony por, rozdrobnić – 5 s., obr. 5.

Dodać oliwę i dusić razem – 3 min., Varoma, obr. 1.

Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), rozdrobnić – 6 s., obr. 4.

Dodać bulion lub wodę i koncentrat, włożyć kostki ziemniaka i gotować – 12 min., 100 st., (obr. odwrócone), obr. 1.

Dodać sól, nastawić – czas zgodnie z podanym na opakowaniu makaronu, 100 st., (obroty odwrotne), obr. mieszanie – i stopniowo wsypywać makaron przez górny otwór. Zakryć odwór miarką odwróconą do góry nogami.

 

Wykonanie tradycyjne:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić na durszlaku.

Cebulke drobno posiekać, pora również. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane warzywka i udusić, aż cebula się zeszkli.

Warzywa pokroić w kosteczkę, ziemniaka również i dodać do garnka, od razu zalać bulionem i gotować około 20 minut na małym ogniu – aż do miękkości warzyw.

Kiedy warzywa będą miękkie dodać ugotowany makaron oraz sól i podgrzewać jeszcze 5 minut razem.

Zupę można podawać z serem Parmezan, z oliwą extra virgin, bazylią.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Minestrone
  • Minestrone